Informatie over vermeende matchfixing in het tennis is niet verzwegen, maar juist grondig onderzocht in het systeem van de tennis integrity unit (TIU). Dat zegt voorzitter Chris Kermode van tennisbond ATP maandag.
Hij reageert daarmee op het bericht van de BBC en Buzzfeed dat de afgelopen tien jaar tal van toptennissers verdacht zijn van matchfixing. De sporters kregen mogelijk geld van gokkers en pasten hun spel daarop aan, zodat een wedstrijd de gewenste kant op viel.
De media baseren zich op geheime documenten, die door klokkenluiders uit de tenniswereld zijn gelekt. Daaruit blijkt dat zestien spelers die de afgelopen tien jaar deel uitmaakten van de mondiale top 50 verdacht werden van matchfixing.
Hun namen doken soms regelmatig op in het systeem van de tennis integrity unit (TIU), de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen. Geen enkele speler uit de groep, waar ook winnaars van grandslams bij zitten, is geschorst.
Zestien top 50 spelers tennis verdacht
Om welke spelers het gaat, maken de media bewust niet bekend. Wel is duidelijk dat acht spelers die verdacht werden door de TIU uitkomen op de Australian Open, die maandag beginnen.
De afgelopen tien jaar zijn tal van toptennissers verdacht van matchfixing. De sporters kregen mogelijk geld van gokkers en zorgden vervolgens dat een wedstrijd de gewenste kant op viel, meldden de BBC en Buzzfeed News zondagavond.
De media hebben onder meer de hand weten te leggen op een vertrouwelijk rapport uit 2008. Onderzoekers bekeken de banden tussen tennissers en gokkers uit Rusland en Italië. "Er was een harde kern van ongeveer tien spelers die het vaakst verdacht werden en de kern van het probleem vormden'', aldus onderzoeker Mark Phillips. "Het bewijs was ijzersterk. Er was een goede kans dat het genoeg was om de valsspelers te pakken.''
Een andere onderzoeker, Benn Gunn, vindt dat de tennisbonden te weinig hebben gedaan. "Het ruikt naar een doofpot. Als ze echt hadden willen ingrijpen, hadden ze een autoriteit moeten instellen die echt wat doet."
Haase: geen bewijzen
Robin Haase is niet onder de indruk van de beschuldigingen over matchfixing in zijn sport. De Haagse tennisser, die maandag in de eerste ronde van de Australian Open werd uitgeschakeld, reageerde onbewogen. "Met de verdachtmakingen kan ik nog weinig. Er zijn helemaal geen bewijzen. Ik kan ook zeggen dat ik met koningin Máxima heb gedatet. Iedereen kan dingen roepen'', aldus Haase in Melbourne.
"Dit is eerder slechte journalistiek. Het schaadt alleen maar de sport, want nu wordt er alleen slecht gepraat over tennis. Ik krijg na elke wedstrijd wel vier of vijf nare berichten, vandaag waren het veertig", meldde Haase maandag op NPO Radio 2.
Richard Krajicek vond het zwak dat de BBC niet met namen komt. "Als je het echt zo zeker weet, noem dan namen. Ik geloof hier niks van. Er wordt heel streng gecontroleerd", aldus de oud-Wimbledonkampioen.
Djokovic kreeg 2 ton aangeboden
Serena Williams, de nummer één van de wereld bij de vrouwen, liet duidelijk weten dat zij er niets mee te maken heeft. "Ik weet er niets van en heb er nooit iets van gemerkt, maar ik geef toe dat ik soms in een luchtbel leef. Ik kan alleen van mezelf zeggen dat ik elke wedstrijd mijn best doe en dat mijn tegenstanders dat volgens mij ook doen."
De Japanse topspeler Kei Nishikori nam afstand van de verdachtmakingen. "Ik ken geen voorbeelden en het is bijzonder jammer dat dit verhaal de aandacht van de Australian Open afleidt."
's Werelds beste tennisser Novak Djokovic gaf toe dat hij in 2007 via tussenpersonen is benaderd om een wedstrijd te verliezen. De Serviër kon 200.000 dollar verdienen. "Ik ben er natuurlijk niet op ingegaan. Voor mij is matchfixing een misdaad in de sport. Er is geen enkel bewijs dat huidige spelers betrokken zijn."
Volgens Marjan Olfers is matchfixing moeilijk te bewijzen. De hoogleraar sport en recht is betrokken bij een Europees onderzoek naar deze vorm van corruptie. "Het gaat erom of je juridisch gezien bewijslast kunt vinden. Iemand kan tien keer over een bal heenduiken maar bewijs maar eens dat hij dat expres doet. Maar als je daarbij ook vreemde gokbewegingen ziet en andere indicatoren mogelijk op matchfixing wijzen rond dezelfde wedstrijd, dan zou je uiteindelijk tot een optelsom kunnen komen en vanuit een omgekeerde bewijslast bij een sporter kunnen aankloppen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl